Inleiding of hoe het begon......


Het eiland Kreta ligt in de Middellandse Zee ten zuiden van het vasteland van Griekenland. Het is ongeveer 300 km lang en op het breedste gedeelte bijna 60 km. breed. Drie berggroepen domineren het eiland: de Lefka Ori, de Psiloritis en Lassithi. Daartussen een heuvelachtig landschap met hoofdzakelijk olijf- en citrusboomgaarden en wijngaarden.

In 1973 bezochten mijn vrouw en ik Kreta voor het eerst. Het eiland was kort daarvoor ontdekt door het toerisme en langs de noordkust begonnen de eerste centra voor massa-toerisme te ontstaan.

Met de rugzak op zwierven we dat voorjaar en de daarop volgende jaren over het eiland. Te voet en van dorp tot dorp. Overal een gastvrij onthaal en een slaapplaats vindend.

Het landschap was indrukwekkend. Besneeuwde toppen van Ida en Omalos. Daartussen de dalen, de akkertjes en de olijfboomgaarden.

En hier en daar, als met gulle hand uitgestrooid, de kleine witte kerkjes. Tegen een berghelling, in een dorp of midden tussen de olijven. Agios Georgios, Panagia, Sotiros Christu, of aan wie of wat ze ook gewijd mogen zijn.

De houten deur meestal zonder slot of anders de sleutel in het slot stekend. En binnenkomend: het halfduister, de geur van wierook, de fles met olijfolie bij het lichtje voor de ikoon. En de wanden beschilderd met religieuze voorstellingen die vaak moeilijk meer te herkennen waren.

Ik was gelijk verkocht. Ik begon dia's te maken. En om ook anderen daarin te laten delen op de volgende pagina's iets meer over die wandschilderingen, die fresco's, zoals ik die in zoveel kerkjes heb gevonden.

Voor als U ook een keer naar Kreta gaat. Of voor als U gewoon iets meer wilt weten over kerkjes en fresco's op Kreta. Voor als U ook een keer wilt genieten van de schoonheid ervan.

Om te beginnen een klein verhaaltje over de geschiedenis van Kreta.